Hertonäs gårds museum

 

Sedan 1920-talet har ett museum verkat på Hertonäs gård. I helheten ingår även Knusbacka museigård och en barockpark samt en engelsk park. Helsingfors stad hjälper oss med skötseln av parkerna. DOT r.f. arrangerar också tidsresor och julstigen med oss.

Presentation

 

Hertonäs by nämns i källorna redan på medeltiden. Gårdens nuvarande huvudbyggnad uppfördes ursprungligen som kakelbruk.

Sedermera har gården bevittnat familjerna Cronstedts och Bergboms dramatiska öden. Viceamiral Carl Olof Cronstedt som misstänktes för landsförräderi dog föraktad på Hertonäs år 1820. Nästan hundra år senare trängde de röda sig in i huvudbyggnaden och sköt den dåvarande ägaren John Bergbom vid frukostbordet.

Gården har använts som inspelningsplats för många filmer. Här har bl.a. delar av Leif Wagers och Regina Linnanheimos kärlekssaga i filmen Förbjudna stunder (Katariina ja Munkkiniemen kreivi) spelats in.

Numera ägs Hertonäs gård av föreningen Svenska Odlingens Vänner i Helsinge som här upprätthåller ett herrgårdsmuseum och Knusbacka allmogemuseum.

 

 

 

 

Virtuell utställning

 

Virtuell utställning om leksaker och barndomen förr i tiden (i samarbete med Helsingfors universitet år 2021)

 

 

 

Tidsresor - att levandegöra historia

 

På Hertonäs gård har sedan år 2004 arrangerats tidsresorna En dag på landet med DOT r.f. Tidsresorna förverkligas på Knusbacka och är särskilt lämpade för skolgrupper i lågstadieåldern eller förskolor. Barnen får uppleva hur det är att leva på en lantgård på 1800-talet. Tidsresepedagogiken har utvecklats särskilt i Sverige i museet Jamtli i Jämtland.

Välkommen att boka tidsresor på Knusbacka allmogemuseum med DOT r.f.! Vänligen kontakta producenten av tidsresorna direkt per mail

Årets tidsresor: Tidsresan En Dag på Landet 13.5-31.5.2024


 

Foto: DOT r.f. 2020.