Hertonäs gårds museums BLOGG

Herttoniemen kartanon museon BLOGI

Herttoniemi Manor Museum's BLOG

av / tekijä / by
Eva Ahl-Waris
(intendent, intendentti, Curator)

Foto/kuva/photo: AS 2019.

Uusi esine museoon

25.06.2021 kl. 17:06
Herttoniemen kartanon museo voi, kuten muutkin museot, hankkia pieni määrä uusia esineitä kokoelmiinsa. Mutta esineiden tulee olla erityisiä, jotta niille varataan paikka kokoelmissa, koska tilaa on rajoitetusti. Tänä vuonna olemme saaneet tussipiirustuksen, jonka on tehnyt Carl Gabriel von Spången, jonka isä Bengt Gabriel omisti kartanon 1700-luvulla. Lue lisää alla!

Tänä vuonna herttoniemen kartanon museo on saanut uuden esineen kokoelmiinsa: Carl Gabriel von Spångenin (1778-1809) tekemä tussipiirustus. Hän oli Bengt Gabriel von Spångenin (1728-1802) poika. Piirustus Miehiä hevoskärryjen ääressä on signeerattu vuonna 1799. Kuten isänsä, majuri Carl Gabriel teki uraa sotaväessä, mutta hän ei mennyt naimisiin eikä saanut perillisiä. 

C. G. von Spången 1799: Miehiä hevoskärryjen ääressä. Tussi ja harmaa laveeraus paperille, 25 x 34,7 cm; kuvapinta 23 x 28 cm. Kuva: Henry Avar.

Carl Gabriel von Spångenin isä, Bengt Gabriel, toimi upseerina Viaporissa (nyk. Suomenlinnassa) ja osti Herttoniemen kartanon Augustin Ehrensvärdilta vuonna 1761. Hän teki uraa linnanrakentajana ja oli lopulta majuri palatessaan Ruotsiin. Vuonna 1772 hän meni naimisiin Sofia Fredrika Westrellin kanssa. Von Spångenin aikana nykyiseen päärakennukseen perustettiin fajanssitehdas. Vuonna 1777 von Spången myi kartanon Johan Sederholmille ja palasi perheineen Tukholmaan. Carl Gabriel syntyi Tukholmassa, mutta hänen vanhempi sisarensa, Maria Fredrika, oli syntynyt Suomessa vuonna 1773 jolloin heidän isänsä omisti Herttoniemen kartanon. 

Von Spångenin aatelissuvun vaakuna. Lähde (viimeksi nähty 25.6.2021).

Museolla ei ole aiemmin omistanut von Spångenin perheelle kuuluneita esineitä kokoelmissaan. Henry Avar Ruotissa ilmoitti ystävällisesti meillä mahdollisuudesta ostaa piirros museoon. Carl Gabriel von Spången piirustus on näin ollen nyt kehystetty ja nähtävissä Herttoniemen kartanon museossa. Museo on auki sunnuntaisin toukokuusta syyskuuhun klo 12-14. Juhannusviikonloppuna museo on poikkeuksellisesti suljettu. Tervetuloa! 

Carl Gabriel von Spångenin kehystetty tussipiirros Herttoniemen kartanon näyttelyssä. Kuva: EAW 2021. 

Lähteet: 
Adliga ätten von Spången, https://www.adelsvapen.com/genealogi/Von_Spången_nr_1297 (senast sedd 25.6.2021).
Backman, Sigbritt 2016: Hertonäs gård - från säterier till museum. SOV: Helsingfors. 

Eva Ahl-Waris