Alla gillar te! Och Hertonäs gårds olika ägare har med säkerhet njutit av denna doftande och ångande dryck under de tre senaste seklernas lopp. Tebusken började odlas i det bergiga gränsområdet mellan Kina, Indien och Myanmar (f. d. Burma), men blad av vilda buskar samlades in redan för tusentals år sedan. Härifrån spred sig teodlingskunskapen till Korea och Japan. Teets kvalitet och smak påverkas av klimatet och jordmånen, vilket slag det är fråga om samt vilken tid på året bladen insamlas. Kina var den största teproducenten i världen fram till 1800-talet. Handelskompanierna började importera teet till Europa med stora vinster. Så småningom började te odlas också i Indien, på Ceylon och i Ryssland och Sydamerika etc.
Buskarna kan antingen vara kinesiska eller assamtebuskar. Olika typer av thé, t. ex. svart eller grönt, uppkommer då man behandlar teet på olika vis. Européerna blev bekanta med teet i Tyskland och Frankrike redan på 1600-talet. Teet transporterades till havs men även längs med karavanvägarna. I Sverige började adeln, borgarna och prästerskapet dricka te på 1700-talet och så även i den östra rikshalvan, i Finland. Te var mer allmänt känt och avnjutet än kaffe under den här tiden. Te kunde köpas av de olika handelshusen i bland annat Helsingfors.
Tekopp och fat från 1790-talet. Dessa var en gåva till amiral Carl Olof Cornstedt (1756-1820). Foto: SOV.
På Hertonäs gårds museum finns tekoppar som tillhört amiral Carl Olof Cronstedt, som ägde herrgården i slutet av 1700-talet och från 1813 till sin död, 1820. Servisen är den så kallade Svensksundservisen, som hade 144 delar. Porslinskopparna saknar öron och är ostasiatiska. De pryds av en bild av ett skepp med svensk örlogsflagg och gudinnan Nike, som bekransar segern. Sverige vann slaget vid Svensksund i juli 1790 över den ryska flottan under Gustav III:s krig. Carl Olof Cronstedt hyllades som slagets hjälte och fick den värdefulla teservisen i gåva av sina officerare.
Oy Sergejeff Ab lät oss provsmaka och jämföra teet med sina egna teblandningar. Firman importerar också Taylor's te. Foto: EAW.
Hurdant te kunde då Cronstedt har avnjutit? Troligen ett svart kinesiskt te. Våren 2020 började vi planera att skaffa en egen, unik teblandning till museet. Vi tog kontakt med två olika tehus och valde sedan ett av dem att fortsätta samarbetet med: Oy Sergejeff Ab. Företagets grundare, handlanden Fjodor Sergejeff, började göra reklam för kinesiskt te år 1887 som han sålde i sin affär i Viborg. Staden var ett av tehandelns centrum på 1800-talet. Sergejeff har grundats år 1873. De började snart förpacka Java te (Jaavan tee), som kom att bli en populär produkt. Numera verkar Sergejeffs familjeföretag i Helsingfors.
Vårt eget te kan smaksättas med vår egen honung, som framställts av bina på Knusbacka museigård (producerat av Hive Five). Foto: EAW.
Hertonäs gårds thé, som utvecklats av Oy Sergejeff Ab, är svart te med inslag av lapsang, som ger en lätt röksmak p. g. a. av att lapsangteet röks med furu. Teet säljs hos oss för 6 euro/ påse (100 g). Välkommen att handla och smaka! Museet är öppet alla söndagar fram till 1.11.2020 kl. 12-14.
Läs mer om te:
Ranta, Sirkka-Liisa 2020: Suomalainen teekirja. Tammi: Helsinki.